Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Bezva článek dík za tip kam vyrazit na výstavuR^

1 0
možnosti
Foto

R^karma, krásný článek, který mě odvedl do snění. Děkuji.R^

1 0
možnosti
Foto

Ty jsi srdíčko.VR^ já to mám sice dneska jinak, kolem mych sedmnacti paráda, ale s mým sedmdesátiletým sousedem Pepou ajznbonakem, kamarádem Marko Čermáka, si medíme a furt se chceme sebrat a jet jen tak...vystoupit z vlaku a jentak jít. A tak když moje milá studentka vznesla dotaz, jestli může jako rocnikovou práci dělat tramping..fenomén naší země, zajasala jsem. O všech těch osobnostech, co jsme do te prace daly, se tu zmiňuji jiní už dost...tak jen, že kdysi jsem o proměně trampů napsala jeden smutný blog a že souseda Pepu na tuhle výstavu stoprocentně nasměruji. Krásný článek...karma a přání fajn víkendu:-)

6 0
možnosti
RE

Radko díky za čtení a za tu duši, co o tom chce dělat tu práci i za souseda:-)V. Jak vidíš, tady na blogu jsem zůstal na toto veletéma sám a to už jsem přišel s křížkem po funuse:)

1 0
možnosti
OK

O12t56a 95K35i84n58c

26. 1. 2019 13:36

Velmi zajímavý blog, zasloužená karma. Jenom pro doplnění: uvádíte vznik trampingu v Čechách v roce 1919, některé prameny uvádějí vznik v roce 1918, jiné v roce 1919. Asi vycházíte z Boba Hurikána, který byl na svém prvním trampu v roce 1919. Jeho kniha Dějiny trampingu patří ve zlatým klenotům naší literatury.

Osada Ztracená naděje pořádá výroční potlachy v letech končící osmičkou, loni pořádala potlach ke stému výročí trampingu.

Díky za zajímavý blog a pro doplnění uvádím ještě několik odkazů:

https://www.osadaztracenka.cz/potlachy/#!

http://www.ts-ander.websnadno.cz/Z-HISTORIE-TRAMPU.html

http://www.totalmag.cz/spolecnost/66-fenomen-doby/3489-zvlatni-znameni-woodcraft-tramping-v-eskoslovensku.html

5 0
možnosti
RE

Dík za odkazy a čtení:-)R^

2 0
možnosti

Jak se zpívá v jedné písničce od Pacifiku . ...propocený bundy khaki, ešus černej jako tér, nikdo není žádnej frajer, každej hraje fér...".Jo, krásné vzpomínky na Brdy, Šumavu, Kokořínsko, Beskydy a spoustu dalších míst.V

3 0
možnosti
RE

Díky za čtení:) Všechna ta místa jsem provandroval a dokonce do Beskyd jsem byl zván každý rok na výroční oheň i když z Prahy:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Ostuda jistě ne, národ. dědictví asi do jisté míry coby až fenomén v mnoha podobách i dle doby ,,vzniku" i dalšího vývoje.

0 0
možnosti
DP

Krome mladi v Ceskoslovensku jsem zil a ziji ve trech jinych zemich a mohu potvrdit, ze tramping byl a podle clanku Romana snad i stale je specielne cesko-slovenskou zalezitosti. Urcite tomu napomohla leta totality, kdy tramping byl opravdu jakousi nahrazkou svobody a volnosti, alespon my jsme to v letech padesatych tak pocitovali. "Za kopecky" jak se tehdy Zapadu nazyvalo, mela mladez uz za padesatych let jine moznosti vyziti, mohli volne cestovat kamkoliv, nebyli omezovani nekonecnymi prikazy a zakazy a tak potrebu SKUPINOVE (na rozdil od jednotlive ci parovych zalezitosti, to tu byly vyslapy do prirody bezne) aktivity do prirody tady mladi tak necitili. Roman ma bohuzel pravdu v tom, ze mezilidske vztahy v CR ponekud pokulhavaji za jinymi zememi, ale nastesti se to meni, za tech 29 let, co po 25 lete prestavce opet mohu jezdit na navstevy CR, vidim posun k lepsimu, hlavne u mladych lidi, tak at to tak dal slibne pokracuje a tech "ceskych brucounu" ubyva.

3 0
možnosti
PD

P35e88t80r 88D32r12a45p43a56l

26. 1. 2019 12:12

spíš českou, na slovensku to nebylo tak rozšířené a i přistup k čundrákům byl mnohem negativnější. ještě bych zmínil příbuzný fenomén, a to trampská a contry hudba. Ano, v každé zemi mají nějakou svou folkovou hudbu, ale nikde se nehraje něco, co je té americké tak podobné, jako v česku.

5 0
možnosti
JK

Krása! Jen bych si zdvořile dovolil připomenout snad pro nepamětníky nezbytné Dějiny trampingu Boba Hurikána.

3 0
možnosti
RE

Sepsat celé dějiny trampingu by bylo na hodně tlustou knihu. Díky Jiří:)

3 0
možnosti
Foto

R^Rekl bych, Romane, ze z nasi generace trampoval aspon v mladi skoro kazdy. My tomu rikali "jet na vandr" a s lidmi ze skoly jsme jezdili hlavne bud na Stvoridla nebo na Sumavu. Pozdeji, jak prisla rodina, tak jsem s tim sice prestal, ale krasne vzpominky mam navzdy:-)

6 0
možnosti
Foto

Vandr, čundr, sem tam potlach. Někdy pro esenbáky poplach;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.