Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

Už jste někdy vezli třináctimetrovou veslici na jedenáctimetrovém vleku?

Partička veslařů z pražského Braníka potřebovala před časem  přivézt takovou loď z belgického Brugge, kde probíhaly závody a loď získali od anglického klubu. Oslovili řadu lidí a firem, od známých až po profesionální "sofistikované a flexibilní"přepravní společnosti. Nikdo s tím nechtěl nic mít. To byl jeden z hlavních důvodů, proč  tato akce propadla téměř nepropustným sítem  těžce medvědího dopravního trhu až ke mě.

Ti lidé se toho prostě báli a to i v zemi, kde obvykle bývají pro každou "špatnost." Pro mě to byla samozřejmě naopak výzva.

Veslaři měli na svém přívěsu propadlou technickou a tak si vypůjčili vlek od konkurenčního klubu. Na vodě by si nedarovali ani milimetr, to by se radši vzájemně utopili, ale na suchu si vyjdou vždy vstříc.

Moje Jaru se též odhodlaně účastnila tohoto dobrodružství, ač řídit rozhodně nechtěla. Zapřáhli jsme monstrózní dvounápravový přívěs. sám o sobě má kolem 850 kilo. Náš Transit s ním dost zápolil. Útěchou mi bylo, že horší už to o moc nebude - loď má prý pouze na svou délku překvapivých 50 kilo.

Vyjeli jsme na Plzeň a Rozvadov, rozvážně jako kamion. Dle celkové délky soupravy jsme jim skutečně byli. Bizarní souprava, složená z dodávky a téměř třikrát delšího vleku měla 17 metrů.

V Belgii na kultovním odpočívadle "Relais de Hesbaye", kterému kamioňáci neřeknou jinak, než "Krysna"(podle nedalekého městečka Crisnée) jsme zacouvali do jediné volné škvíry ve špalíru kamionů a byli s nimi přesně v zákrytu.

K ránu stál před našim čumákem početný hlouček řidičů v neskrývaném údivu. Jeden mi dokonce držel dveře od pumpovní sprchy se slovy: "máš to volný, šéfe!" Tedy atmosféra přesně podle mého gusta. 

Vadou na kráse byla pouze zavřená kantýna, kvůli které jsme zde vlastně zastavili. Mívali tam skvělé biftečky z belgických bílých krav a zapečené smetanové brambory za 12 E. Hospoda "na ježka" není dobrý pohled - zřejmě zase nějaká hláška na hygienu. Asi je to v tomto směru všude stejné.

Dojeli jsme do Brugge, prohlédli trochu město a zhlédli trochu závody. Mezitím Angláni naložili loď na vlek a k večeru jsme mohli vyjet.

Jenže ouha! Po zapojení přívěsu nesvítil vlek ani zadek auta. V sobotu k večeru a navíc v únoru, kdy se rychle šeří, to není uplně nejlepší zjištění. Všechny pokusy v našich silách selhaly a mezitím se setmělo. Došlo tedy - jak jinak - na improvizaci. Předek normálně svítil, na levou zadní část vleku jsem uvázal čelovku, nastavenou na červené světlo s tím, že u první pumpy koupíme nějaké ty výstražné lampičky.....Jenže v Belgii neměli nic a sehnali jsme je až u první pumpy v Německu - jenže bílé! To nás ale nijak nezaskočilo, obalili jsme je přebalem piva Jupiler, jež je červený. Přívěs svítil jak vánoční stromek.

V noci na dálnici A3 mezi Frankfurtem a Norimberkem byl malý provoz, takže by se dalo říct "dálnice duchů". Asi dvě auta na nás zablikala: "no jó, málo to svítí, já vim......"  Zaslechl jsem ale takový jemný šustot - kdo jezdí, jistě to zná, když se objeví cizí zvuk. Zajel jsem na první odpočívadlo a - téměř jsme všichni údivem oněměli. Hoši z Braníka neměli půjčený přívěs přecejen "v paži" a tak si nikdo nevšiml, že zadní rampa se světly(která nesvítila) je výsuvná a navíc málo utažená. Cestou se to vysunulo, na jedné straně vypadlo na asfalt a došlo k úbrusu skoro metru Jecklova profilu! 

Při představě, jaké se za námi muselo odvíjet inferno jsem se nedivil, že na nás ta auta blikala. Ne, že jsme byli málo osvětleni, ale spíš je to oslnilo a děsilo.....

Za svítání jsme přejeli hranice. Zde obvykle první, co po překročení hranic zahlédnem, je bouračka. Tentokrát změna! Patrola Policie a že máme špatně označený náklad. Sehnali jsme totiž jenom červenobílou pásku a uvázali na špičku lodě. Prý musí být celočervená. Policisty ale spíš zajímaly parametry té lodě, jakou rychlostí to může jet a tak....Takže si s klukama pokecali a tím si ani nevšimli, že vlek je odpojen ze zásuvky - když stejně nesvítil a ve dne už vzadu ani svítit nemusel....

Nakonec si vzpomněli, že nám musí udělit stejně nějakou pokutu - aspoň symbolickou - 200Kč. To jim kluci velice ochotně dali a  za dvě hodiny jsme byli v Braníku.

Všechno zase nějak(dobře) dopadlo, tak proč si nakonec nedat tu píseň, zmíněnou v nadpisu!

Kamion Bizár
Kamion Bizár
Kamion Bizár

 

Autor: Roman Enders | sobota 20.1.2024 13:09 | karma článku: 9,98 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 510x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4279x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 573x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Nová hračka - návod se ale nikomu číst nechce:)

Přímá volba prezidenta je v rukou lidu nový nástroj, se kterým ještě neumí zacházet. Soudě podle emocí a debat, či spíše hádek na internetu.

26.1.2023 v 8:46 | Karma: 9,95 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.