Pašeráci a srabi

30. 11. 2017 15:22:41
Klacek strašně toužil stát se trampem. Kluk, který vyrůstal na žižkovském Jarově jako dříví v lese. Tomu také plně odpovídala jeho přezdívka. Ještě dlouho po vyučení stále neochvějně toužil stát se trampem.

Jeho snaha nabírala místy až hysterické obrysy a měla tak většinou úplně opačný efekt. Byl vždy fascinován skupinou trempů, která někde posedávala a hrála na kytary. Klacek k nim samozvaně přisedl a celou dobu vychvaloval jejich hraní a činnost vůbec. Když nakonec chtěl, aby zahráli něco od Kryla, většinou se nenápadně rozprchli a Klacek zůstal zase sám a nepochopen. Sám to nechápal, když je tak chválí a oni se nakonec rozprchnou....

Jednou na mejdanu byl osloven Harrym, jinak pravověrným trampem, zda by neodvezl role lepenky na opravu střechy jejich osadní boudy kdesi ve Šluknovském výběžku. Pro Klacka byla tato zpráva hotovou rajskou hudbou. Šance proniknout mezi trampy tu byla obrovská.

Klackův bizarní papundeklový automobil vypadal, že plně sdílí jeho radost z této mise a i když dost naložen, křepce překonával severočeské kopce a ještě se tomu prdlavě smál. Dílem snad proto, že se zde na chlup přiblížil své domovině, které tady nikdo neřekl jinak, než "Reich", byť to byla země plně spřátelená.

Šance pro Klacka vznikla tím, že trampové většinou automobil nevlastní. Jejich ořem je vlak. S vlakem si Klacek zas až tak nerozumí. Ve městě párkrát jel tramvají, což je vlastně taky vlak, jenže stále nacpaný a tak věčně rozevlátý kolohnát Klacek pořád do někoho vrážel a po někom šlapal a z jízdy neměl nijaký požitek. Proto si nakonec pořídil automobil.

Dojeli s Harrym a lepenkou po lesní cestě na kraj louky. Stála tady jednoduchá bouda, spíš kůlna, obsypaná postavami v zelených oblecích a kloboucích, jež do ní bušily kladivy a sundavaly starou krytinu. Dost dalších trampů, ověšených sekyrkami, noži v kožených pouzdrech a baterkami se ještě poflakovalo kolem. Byly mezi nimi i holky, což v těch mundúrech a zbroji nebylo na první pohled poznat. Klacek se nápadně odlišoval svými hnědými kanadami, které získal od souseda na chatě za opravu vodoinstalace. Byl na ně náležitě hrdý. Rád se odlišoval, což jak se ukázalo, byl mezi trampy základní kámen úrazu.

Přivítal se se všemi v osadě typickým zalomením palce a řekl vždy svou přezdívku z učňáku, která se zde evidentně líbila. Zároveň byl ale některými trampy hned vyplísněn ze srandy za hnědé kanady a džíny místo maskáčových kalhot. To ho mile ujistilo v tom, že se odlišuje.

Lepenka byla svěřena šerifovi Principálovi, který řídil práce na střeše s partou "odborníků" Další odněkud přinesli vojenskou vzduchovku a Klacek s nimi strávil při střelbě z ní pro něho příjemný zbytek odpoledne.

K večeru ozářil oheň prostranství před boudou a vypadalo to tu trochu, jak na laponském trhu. Nože a sekery se blyštěly v záblescích plamenů. To se jejich majitelé chvástali, jak jsou zaručeně pravé, americké.

V tom se Myšák s Danym, sedící těsně vedle Klacka, začali bavit o tom, že vyrazí se projít k nedalekému lomu, kde je to prý nádherné za svitu měsíce.

"Všechno si tu nech, nůž, sekeru i čutoru. Ten duch toho místa nemá rád zbraně, vezmeme jenom kytaru, má to tam neuvěřitelnou akustiku." vyzval Danny Myšáka, jež tu byl taky poprvé.

Vyrazili a Klacka zamrzelo, že ho nevzali s sebou. Vtom byl ale osloven samotným šerifem:

"Zahraješ si s náma naší osadku, že jo?" Klacek rád souhlasil a šli se do boudy strojit do nějakých černých hábitů k osadní hře.

Danny s Myšákem došli na palouk, ozářený měsíčním svitem tak, že opravdu nepotřebovali baterky. Kousek dál se proti přisvícenému nebi rýsovala temná skála a pod ní se blyštělo malé jezírko. Usedli na kameny nad jezerem a začali klábosit o osadě a tak. Potom Danny přehrál melodii na kytaru a vše bylo jak ze snu.

Dohrál a krajina spočinula ve strašidelném tichu a stříbrném přísvitu. Až se toho oba kluci skoro lekli. Než stačili nasadit další melodii, zaslechli za sebou na cestě křupání štěrku - někdo jde!

Otočili se v mžiku a strnuli: z cesty přímo k nim kráčely dvě tmavé postavy a za nimi špalír dalších. Zůstali sedět jak přibití. To stačilo prvním cizincům, aby k nim přiskočili a zvedli je za límce z kamenů.

"Co tady sakra děláte!!" zachraptěl jeden z neznámých příchozích, jež měl černou kapuci a přes ústa černou šálu, takže mu byly vidět jen oči. Podobně byli oblečeni i všichni ostatní ze skupiny, mohlo jich být kolem deseti. Ten, co zrovna vyzpovídal Dannyho měl navíc přes rameno pušku. Na pohraničníka nebo myslivce však rozhodně nevypadal.

"My...my sme se byli jen projít..." vysoukal ze sebe vyděšeně Danny.

"Jo tak projít"...a proč zrovna na pašeráckou stezku!!?

Jak pašeráckou stezku?" Diví se danny.

"Vy idioti, připletli ste se do cesty pašerákum! To se sakra musíte motat v noci u hranic?!" zachrčelo zpoza šály spolu s obláčkem páry a šťouchnutí hlavní pušky do žeber to mělo Dannymu potvrdit. To už se Danny neudržel a ohnal se po cizinci rukou. přitom se mu podařilo strhnout mu šálu z brady a zcepeněle zíral do obličeje zástupce šerifa, Harryho.

"Proboha!! Dyť je to Harry!!! Harry, to si ty! Co má tohle znamenat, co to tady hrajete!?

Druhý cizinec, což byl sám šerif Principál, uštědřil Dannymu dobře mířenou ránu pěstí a srazil ho k zemi:

"Nic nehrajeme. Myslíte, že si sem chodíme hrát na vojáčky nebo co!? Chodíme sem pašovat přes hranice a vy nám to takle poserete!!! Co asi s váma máme teď dělat?

"Vy hajzlové!!" vymrští se Danny ze země a je rázem umlčen pažbou pušky a sražen opět k zemi. Pak se ho chopí ruce šerifa a Harryho a dalších dvou kumpánů a táhnou za vzlykání a protestů dolů k jezeru. Potom zazní přidušený výkřik a šplouchnutí do vody.

Myšák mezi tím sedí bez hlesu a mezi koleny třímá kytaru. Když se ti čtyři vrátí bez Danyho, roztřese se vzlykáním:

" Vy hajzlové, co ste udělali Dannymu..?" vysouká ze sebe trhaně na pokraji pláče.

"Ty drž hubu, jestli nechceš dopadnout jako von!" zařve Harry a doprovodí to ránou hřbetem ruky v hrubé rukavici do Myšákova obličeje. Přežene to, až se krev z roztržené tváře a rtu rozstříkne v kuželu světla baterky.

Myšák, sražený k zemi a zakrvácený teď už propukne ve vzlykavý pláč:

"Vy skety, já myslel, jaký mám bezva kamarády a....a teď tohle....

Přestaň už skučet, nebo...." kopanec od Harryho je výmluvným argumentem k mlčení.

"Jo, doba je zlá hošánku!" ozve se šerif. "Vy byste dneska jen chodili na romantický procházky při měsíčku a jezdili na vandry, ale doba je krutá, víš krutá!! Určitě ne na takovýhle srandy!!"

"Dělej, svaž ho a deme!" hodí šerif po Harrym lano. Harry sváže Myšákovi ruce za zády a dloubáním hlavně do zad ho postrkuje zpátky, směrem k boudě. Myšák už ani necekne.

Dojdou k boudě, vedle které stojí ještě jedna menší, zato bytelnější kůlna. Tu Harry odemkne, mrští Myšákem o zem z dusané hlíny, přiklekne na něj a sváže mu ještě nohy. Pak zamkne a nechá ho svému osudu. Myšák se časem rozkouká ve tmě. Spárami mezi prkny sem probleskávají zbytky dohořívajícího ohně a občas tlumené hlasy a smích z vedlejší boudy. Myšák ale propadne stavu, kdy neví, zda tohle je ještě život.

Posílí ho až svítání, které se začne drát dovnitř spárami mezi prkny. Přitom uslyší oddechování. Vypadá to, že přímo ze stejné místnosti, ve které leží on. Začne se převalovat a v zesilujícím světle objeví v druhém rohu osobu svázanou a ležící na zemi, jako on.

"Proboha, dyť je to Danny!!! Danny, Danny? tys to přežil!!?" skoro vykřikne Myšák.

Jo, voni mě nedodělali, tak sem vyplaval.

A proč si běžel zpátky sem!!! To nechápu!!

Počkej chvíli, to se vysvětlí" povídá v klidu Danny a Myšák je maximálně zmaten, ale cítí, jak se do něj zpátky pumpuje život.

Pak zachrastil zámek, rozlétly se dveře u jejich "prisonu" a v nich se zablýskla hvězda na hrudi šerifa Principála, doprovázeného zástupcem Harrym, také již v klasickém trampském oděvu.

"Tak pánové, vstávat!! Žádný flákání, nemyslete si, že se budete válet v lochu do voběda!!" halasí šerif už zase se svým humorem, zatímco Harry rozvazuje "vězňům" nohy.

Ještě se svázanýma rukama je odvedou do již opravené hlavní boudy, kde již všichni sedí kolem stolu a panuje zvláštní, trochu slavnostní atmosféra.

Myšák je již rozvázán a postrčen dopředu ke stolu. Za ním zaburácí hlas šerifa:

"Myšáku, známe tě natolik, že jsme tě zapojili do naší úúúžasné osadní hry Pašeráci. Absolvovals jí statečně, i když se budeš muset ještě hóódně zlepšit. Rada starších ale přesto po skoro celonočnim zasedání nakonec rozhodla, že se tímto stáváš našim osadníkem!"

Na Myšákově tváři, stále ještě zbrocené krví se rozlilo opravdové štěstí. Takový zvrat je opravdu jen pro silné. Zato Klacek na druhé straně stolu truchlil. Byl zařazen též do hry, ale na druhé straně "barikády" Tedy byl na oné pašerácké výpravě. Ač byl s pravidly hry obeznámen, byl to pro něj i tak drsný zážitek. Po pasování nováčka šel hned za šerifem podat "protest."

"Šerife, neměl sem bejt náhodou, jako nováček taky na tý procházce!?" zeptal se důrazně.

"Uvažovali jsme o tom, samozřejmě. Ale pak sme si to radši rozmysleli. No, dyť se podivej na sebe. Saš skoro vo dvě hlavy větší, než skoro všichni tady. Prostě sme měli strach, že, byť vodzbrojenej, bys nám tam moh udělat pěknou paseku a že bychom to nezvládli. No, Myšáka, Danyho a takový, ty zpacifikujem, ale tebe!"

"Srabi!!" vyštěkl Klacek. Kdybyste tušili, že já bych se posral hned, jak byste na mě zamířili tou puškou!!"

No vidiš, tak sme to aspoň nemuseli prát...

To mi chceš říct, že sem se zase nestal trampem?!

Dyť ty se ním nikdy nestaneš, ty seš prostě svuj a my tě berem takovýho, jakej si!!"

Klacek se trampem nikdy nestal. S hnutím sympatizoval a sympatizuje dodnes i když má k němu spoustu výhrad...

Autor: Roman Enders | čtvrtek 30.11.2017 15:22 | karma článku: 16.21 | přečteno: 625x

Další články blogera

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma článku: 23.14 | Přečteno: 613 | Diskuse

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 306 | Diskuse

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma článku: 18.97 | Přečteno: 507 | Diskuse

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma článku: 40.21 | Přečteno: 4274 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 187 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 195 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.91 | Přečteno: 125 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 190 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 715

Žít a nechat žít.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...