Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co přinutí člověka běhat?

Divoká zvířata? Ta radši utečou sama. Tramvaj? Ale kdeže. Za chvíli je tu další. Jen tak z plezíru? Taky ne. Na vítr ve vlasech máme dnes lepší vychytávky. Vlak? Tak, tak. Ale přecejen trochu jinak...

Blíží se 17. listopad, což znamená nejen tři dny volna, ale i zvýšenou frekvenci článků na blogu. Můj příspěvek bude asi trochu vybočovat. Mám totiž chuť na ty tři dny vždy od toho všeho vypadnout co nejdál...

Loni přesně touto dobou nás pozval kamarád na svojí "chalupu" na Šumavě. Koupil bývalé rekreační středisko nějakého bývalého podniku u obce Nová Pec u Lipna. Původně ho chtěl provozovat jako pension. Brzy zjistil, že to nebude žádná sranda a to jak finanční, tak i z hlediska omezení dosavadní "osobní svobody" a to, jako svobodomyslný "Střelec" nedával. Zhruba po tři roky pořádal bohatýrské pařby pro kamarády a pak jednou přišel s tím, že sehnal vážného kupce, takže nás zve na sedmnáctýho na "derniéru Lipna" Je realitní makléř, takže určitě nekoupil a neprodal špatně.

Aby všechno nevypadalo jen jako bohapustá pařba, vymysleli jsme výlet na majestátní horu Třístoličník. Lákalo nás, že shlíží na to naše pozemské pachtění z magických 1333 metrů.

Loni se Svatý Martin pochlapil už nějak na konci října a vyrazil na Šumavu. Už kolem 17.11. to tu ale vypadalo spíš, jako při jarním tání. Z nádraží v Novém Údolí cesta prostupuje lesem, potom se strmě šplhá po úbočí hory. Zde se ale cesta změnila v horský potok z tajícího sněhu. Výprava získala rázem punc dobrodružné expedice. To u nás ostatně téměř vždycky. Postupovali jsme k vrcholu proti proudu dravé bystřiny a rvali se s ní o každý metr. Na cestě k vrcholu nás nemohly zastavit ani totálně promočené kecky. Tady bych možná uvítal i na vodě mnou jinak zavrhovaný neoprén. Nejvíc trpěla Jaru. Vzdálenost mezi námi se prodlužovala a čekání bylo pro mě nejvíc vysilující, leč pro Jaru jsem ho s radostí zvládnul.

Kýženého vrcholu jsme dosáhli a odměnou nám byla bytelná, kamenná hospoda na německé straně, ale zavřená!  Ač jsem byl skálopevně rozhodnut dát za polévku klidně i pět Euro a navíc nekoukat ani na její barvu, bonusem dobytí vrcholu byla nakonec úspora tvrdé měny.

Jaru klesla na lavičku a snědla musli tyčinku flapjack. Já si koneckonců nosím svůj třicetikilový "kufr" tukových zásob stále při sobě, tak jsem zachoval zdánlivý klid...

Ostatní, kteří díky mému čekání na Jaru měli půlhodinový předstih a byli již dokonale nadšeni z výhledů a znechuceni zavřenou hospodou, zaveleli k návratu. Pustili se z vrcholu jinou cestou - potokem. To už bylo pro Jaru moc. "Já už dolu potokem nejdu, mě to stačilo nahoru!" křičela přesvědčeně, jako by  věděla, že je jiné řešení. Ani já neměl to srdce, vláčet jí znovu potokem a  ani sílu, vláčet jí na zádech....

Na Dreisessel, jak zní německý název hory, vede totiž z německé strany nádherná silnice jak výpadovka na Kolín. Vím to, neb jsem jí kdysi zdolal na kole. Ze Stožce k hranici a pak širokou asfaltkou, která v nekonečných serpentinách stoupala a těsně pod vrcholem se roztáhla do velkého parkoviště. Z mercedesů, audin a poršat odsud namáhavě stopaly dámy v lodičkách a kostýmech po poslední, asi stometrové asfaltové spojnici k hospodě a volaly na mě Brrrrravo, brrrravo!! I pro ně to byl patrně životní výkon.

Volám za kamarády, vzdalující se zurčící bystřinou - cestou dolů: "deme s Jaru po asfaltu!

Tak fajn, sejdeme se v Novym Údolí, vlak jede v 17.11. tak to stihněte!

Jó, v pohodě" Volá za nimi radostně Jaru, že nemusí potokem.

Na parkovišti, vzhledem k ročnímu období jsou tentokrát mercedesy jen dva. Myšlenka, jež mi proudí hlavou, když si jdu na konec parkoviště odskočit, se mezitím vskutku naplnila. Obě auta mezitím pozastavila u Jaru a nabídla svezení do údolí. Jaru to v obou případech hrdě odmítla, že se přece chceme projít. Tak jsme osiřeli uprostřed Šumavy. Cesta byla nadmíru pohodlná a z kopce, zato daleko delší, než oním "potokem."

Po dvou hodinách a již za šera jsme dorazili do Haidmühle, malého městečka těsně u hranic, za kterými bylo hned Nové Údolí. Mezi kýčovitě barevnými domky a nazdobenými hospůdkami a penzionky jsme ztratili cestu a tím i čas. Mezitím se setmělo úplně a městečko jsme opouštěli už za tmy. Tu prořízlo táhlé zahoukání a v dáli před námi naskočila šňůra světel. Do zastávky hned za "čárou" přijel náš vlak.

"Teda, to je ještě dálka", řekla Jaru.

"V kolik že by to mělo jet? V 17.11.? Možná, že říkali v 17.18.

No, pokud to má jet v těch 11, tak už na to máme jen deset minut.

No, to teda moc nemáme. Jestli to nestihnem, tak se ten kilometr a něco vrátíme a přespíme v nějakém tom krásném penzionu." řekne klidně Jaru.

"Ten vlak prostě stihneme!!!" sám se u sebe divím takové rozhodnosti. Né tedy, že bych byl nějaký škrt a nedopřál Jaru takovou věc, ale zrovna teď!

Přistihl jsem se, jak z rychlé chůze přecházím do klusu. Ohlížím se, Jaru se o to snaží taky, Ten zářící "kravín" v dálce ne a ne se přibližovat. Navíc mám každou chvíli pocit, že se pohnul. To už přecházím do sprintu. Jaru ztrácí. Moje nohy těžce dopadají na asfalt a otřesy se brutálně přenáší do celého těla. Běh pro člověka nebude to pravé ořechové, co by ale neudělal pro záchranu životních úspor. To už ani nevnímám, že se měním v solidní kropící vůz a vlastním potem zavlažuji již tak dost vlhkou podzimní cestu.

Ohlížím se znovu, Jaru nevidím. Vlak se schoval za pruh křoví, ale zesilující záře za křovím signalizuje, že se blíží. Přemýšlím, z čeho vymyslím nůž, jež bych podržel výpravčímu pod krkem, aby vlak pozdržel ještě pro Jaru. Ne, vlítnu do něj setrvačností rovnou zezadu a až nás budou sbírat ze země, svede se to na to, že jsem v poslední fázi zkolaboval a neovládal se.

Vtom přede mnou rudě zazáří koncová světla vlaku a vzápětí moje nohy těžce zadusají po nástupišti. Chci se vydýchat u lavičky, když se z okénka vagonu vykloní chlapík a říká: "klídek, jede až za vosum minut!!" Jak bych tomu milému člověku dal okamžitě hlt z příruční placatice, jenže nic takového, ani jiného nemám. Jenom ten "kufřík" tukových zásob. Jaru mezitím došla taky. Vlak jsme stihli a tím pádem i buřtguláš, jež na nás čekal na chalupě. Musím ale s hrdostí říct, že mám opravdu přítelkyni ze všech nejlepší. Ona nikde nevypráví, že jsem jí nedopřál nocleh v rozkošném městečku, ale že je hrdá na to, že stihla vlak!

 

Autor: Roman Enders | čtvrtek 16.11.2017 11:20 | karma článku: 13,68 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 314x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 510x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 573x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.