Češi ukradli ve Švédsku šlapací drezíny,

2. 10. 2017 18:07:43
na dálnici E4 mezi Varnamo a Jonkkopingem byl policií zadržen český cyklista, kolo českého cyklisty zničilo maskota švédského vodáckého klubu....

Masívní odveta za Třicetiletou válku? Až teď?? Může to tak vypadat. Ve skutečnosti pouze parta (ne)stárnoucích českých bláznů opět vyrazila na nevšední dovolenou po prašných cestách švédské divočiny.

Co není přibité nebo přivázané řetězem, není pro nás svaté. To se o Češích říká. Navzdory tomu znám spoustu lidí, kteří nemají vůbec v úmyslu cokoliv zničit, natož ukrást, ba i odpadky po domorodci v jeho vlastní zemi uklidí...Věřte ale, že i tito dovedou nadělat pěknou paseku. Něco na tom výše zmíněném bude asi pravda...

Švédské noviny nebo, držme se moderní lajny - zpravodajské servery, by každopádně měly celé prázdniny o čem psát, pokud by se o tom dověděly.

Vesnička Gavunda, ztracená uprostřed středošvédského kraje Dalarna o kterém se říká, že je "Ekte Sverige", tedy to pravé Švédsko, je opravdovým rájem na Zemi. Mají tu "obecní pláž" u jezera s příjemně teplou vodou, jemný písek, ohniště na grilování a dřevěný přístřešek. Můžete tu v souladu se zákonem "Allemansratten" - právo každého- jednu noc tábořit. Než k tomuto čarovnému koutu světa přijedete, musíte přejet zrušenou širokorozchodnou trať ruského typu. Na jedné straně minete starou dřevěnou budovu bývalého nádraží, na druhé postávají bez řádu orezavělé šlapací drezíny. Nikde ani živáčka, natož vysvětlení, co s drezínami, jež volně stojící, představují pro nové hosty samozřejmě zajímavost.

Po postavení stanů na "pláži snů" většina odejde - "prohlédnout" ty drezíny. Za chvíli vidím, jak s velkým halasem na nich postupně odjíždějí a mizí v křoví a trávě, jež pohlcuje trať. Nedá mi to a jdu to také prozkoumat. Cestou přede mnou zakrouží chlapec tmavých vlasů na kole - zatím jediná známka života zde. Na místě zbyla jedna jednomístná drezina a několik dvoumístných. V momentě, kdy přemýšlím, jak ji dostat nejlépe na koleje, ticho kolem prořízne někde za mnou výkřik - "hej"! Tedy švédský pozdrav. Chlapík šedých vlasů a tmavší pleti se rozkřičí nezvykle na švédštinu, když vidí, že jen tupě zírám, přejde operativně na angličtinu a tu poznávám, že veškerá sranda končí. Ty drezíny jsou prý jeho, on je pronajímá za peníze a oni mu je normálně ukradli. Pokud se do deseti minut nevrátí, volá policii.

Co naplat, koneckonců je v právu. Zmohl jsem se jen na: "sorry for their stupid idea." Tím se trochu uklidnil. Po návratu je však všechny zkásnul o stovku švédských s tím, že teď mohou jezdit až do rána. Toho využili, vzhledem k tomu, že v letním období se tady prakticky nesetmí za celou noc. Vrátili se asi za tři hodiny s tím, že objevili nové, ještě hezčí tábořiště a že ty drezíny jsou vlastně super a za tu stovku to určitě pro příště stojí za to. Jenom bylo divné, že drezíny i trať vypadaly, že už na nich leta nikdo nejel a nikde žádná informační cedule, tak mám dodnes pochybnosti, zda chlapík prostě jenom nevyužil příležitost, jak si opatřit peníze na kořalku.

Ctiborovi (Borek), který se k nám na tuto akci přidal až odněkud ze Slezska bylo málo zhruba padesát kilometrů denní trasy na kole. Ač pravděpodobně nejstarší(pořád se chlubil, že mu po světě běhají už i vnoučata), přišel s nápadem, že vyrazí už v sedm ráno a pojede na kole po trase našeho auto- přesunu, který měl ten den přes dvě stě kilometrů. Po sedmdesáti sedmi jsme ho dojeli a on byl tak nějak lehce zahřátý a rozhodně nechtěl skončit. Pokračoval tedy dál a my mezitím dorazili na ostrůvek Visingso na jezeru Vattern. On tam kolem sedmé večer dorazil také. Ujel tak za dvanáct hodin přes dvě stě kilometrů na kole. Samo o sobě neuvěřitelné. Navíc nás udivovalo, že mu nevadilo jet po tak frekventovaných silnicích: "Jel sem dokonce po É- čtyřce", chlubil se.

Po pár kilometrech na dálnici ho zastavila místní policie s tím, že takto jet nemůže. On byl spokojenej, že konečně bude nějaký vzrůšo.... Než se stačil vzpamatovat, měli policisté přidělaný na autě nosič na kola na "kouli", naložili jeho i kolo a odvezli na vedlejší silnici, kde prý může jet a popřáli "trevlig resa"- šťastnou cestu.

Na dalším čarokrásném místě u městečka Bengtsfors, jež je ohraničeno velkými balvany, aby auta nemohla až k vodě, stál na jednom z kamenů maskot zdejšího vodáckého klubu v podobě asi čtyřicet centimetrů vysoké keramické žáby s kloboučkem. Kamarád Jirka si vedle něj postavil své mohutné horské kolo s brašnami, plnými fototechniky. Seděli jsme u ohniště a užívali tohoto koutu přírody, když tu idylu najednou pohřbila rána, jako když upustí basu Plzní na dlažbu... U Jirkova kola explodovala vedrem duše na zadním kole. Naložené kolo ztratilo stabilitu na stojanu a zřítilo se přímo na žábu, kterou pohřbilo a rozdrtilo na tisíc kousků... Od té doby nazýváme toto místo pracovně "U žabičky."

Takže opravdu nikoliv úmysl odvety za dávné tažení švédských vojsk, ale souhra náhod. Toto válečné tažení, jež se týkalo naší země, není kupodivu frekventovaným tématem. Občas ho někdo na výpravě připomene, ale zároveň si hned odpoví, že je pro Švédy dostatečným trestem(někdy až příliš tvrdým) absence hospod a omezený přístup k alkoholu.

Jinak je Švédsko pro milovníky přírody opravdovým rájem. Můžete se tu producírovat po nekonečných lesích, lukách a jezerech, prašnými cestami i necestami, jak je libo. Prostě - trochu jim tu zemi zválet a brát to třeba jako satisfakci za tu "Ďáblovu Bibli."

Autor: Roman Enders | pondělí 2.10.2017 18:07 | karma článku: 19.61 | přečteno: 1251x

Další články blogera

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma článku: 23.14 | Přečteno: 613 | Diskuse

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma článku: 9.98 | Přečteno: 306 | Diskuse

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma článku: 18.97 | Přečteno: 507 | Diskuse

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma článku: 40.21 | Přečteno: 4274 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 459 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 715

Žít a nechat žít.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...