Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střípky ze života tiráka (4.) Idiotem bez ztráty "kytičky"

Čtyři dny zážitků v makedonském hlavním městě s "Farmou v jeskyni" uběhly, jak voda ve zdejší řece Vardar a bylo načase zabalit scénu, vyspat se naposled a vyrazit k domovu 

Náklaďák se však proplétal ranním, ještě chladnou záříjovou rosou zkropeným Skopje líně a neochotně. Čtyři dny a noci života, strávené v hezkém prostředí milých lidí a příjemného města se jen těžko opouštějí. Po vyjetí na dálniční obchvat se ale motor spokojeně rozpředl a ručička tachometru se usadila standartně mezi devadesátkou a stovkou. Zatím nepatrná síla začala pomalu vítězit nad silou nedávno zažitého.

Síla domova, reprezentovaná v současnosti hlavně Jaru (co ti mám upéct?:) a vidina posezení s kamarády v hospodě při(nic proti "Skopsku", bylo skvělý)pořádným pivu. Užít si těch pár hodin slávy při vyprávění. No řekněte: co je proti tomu osmihodinové sezení v letadle, pak dva dny sedět na nějakym semináři, vidět maximálně přes žaluzie okolní mrakodrapy a pak zase osm hodin v letadle...To dovede přece každej, ne!:)

V uších mi stále doznívá poslední naléhavá prosba paní produkční: "Hlavně si to nech na makedonský hranici zaplombovat!! Jinak ti to Srbové rozeberou do šroubku!"

Vy z těch Srbů máte porád vítr! Myslím si v duchu. No, jo, vy ste letěli letadlem! Tak je znáte jen z televize a novin! Síla médií je opravdu nechutná.

Připomínce o plombování se Makedonci široce zasmáli: "Makedonie a plomby?? Kdes to slyšel?" Pasport, karnety a "vjeligděňskite" - šťastnou cestu! a jsem vypuštěn k Srbům. Tam je to nachlup stejný: "Pasošku", karnety, úsměvy a "Čechoslovačka!...Sretan puť!!: A obávané Srbsko je na zbytek dne a noc moje.

Hluboko po setmění zastavuji na odpočívadle poblíž města Subotica, již blízko maďarských hranic a chci se uložit k spánku. V tom mi brání parta "pižďuchů", jež mají opodál rozložené hadry na prodej na autě a občas některý z nich přiběhne a chce makedonské dináry. Nabízím jim půl pecnu "českého" chleba z Lidlu, který zůstal zapomenut v kabině, ale zdá se stále v kondici. Chlebem žebráci prudce opovrhují a dokonce to vypadá, že by se vrhli radši na mě. Odjíždím radši ještě kus dál k hraničnímu přechodu Roeszke, kde je celoplošné osvětlení, kamery a zdá se, jinak klid.

Ráno ještě rád vdechnu májku se zmíněným chlebem, neboť zdejší "dněvni pečivo" je po dnu a noci jak diamant. Přitom na mě v dáli kyne kvočna EU svým modrým křídlem s hvězdami. Ač mě od ní dělí pár set metrů, ten největší boj ještě přijde! Maďaři jsou houževnatí!

Popojíždím kousek k placaté bílé budově s okénky. Spedice a celnice. Zde vystojím pár front, odevzdám několik barevných listů z carnetu a pár Euro. Obdržím za to několik razítek. (Ne)činnost zhruba na dopoledne. Vyzbrojen kuráží z jejího absolvování vyrazím rovnou k hraniční závoře s budkou.

Z budky vystřelí drobný mužík v maskáčových kalhotách, rozběhne se přímo proti mě, mává zběsile rukama, což doprovází až hysterickým povelem štémpl kúrrvá!!  Mávám na něj z okna barevnými papíry:"dyť já už posbíral všechny štemply z okruhu sto metrů!!" On však trval sveřepě na svém. Je až neuvěřitelné, jakou odvahu a kuráž vdechla státní moc tomuto sotva padesátikilovému drobečkovi, aby se postavil dvacetitunovému monstru. Štémpl kúrrrváá  ...a už zuřivě bušil do přední masky.

Zacouval jsem tedy kus zpět a jdu znova do budovy celnice. Procházím jí pomalu celou, až nakonec objevím ještě jedno zastrčené okénko. Vložím tam vějíř papírů a skutečně ještě jeden štempl dostanu. Navíc se dozvím, že teď musím papíry odevzdat v dalším okně a čekat.... klasika!

Cestou ven z budovy si všimnu digitální tabule přímo nad budkou u závory, kde se rozsvěcí registrační značky aut, která mají najet. Jo aháá! říkám si. Tak oni si tu hrajou na zápaďáckej órdnunk a já jim do toho vletim, jak do hejna hus!

Mezitím v budce přibyl ještě jeden "pižďuch" a vidím svoje barevné papíry, které k nim mezitím dospěly, jak s nimi mávají a živě o něčem diskutují. Tuším, že bude "veselo"

Vtom se rozsvítí moje SPZ nad jejich budkou: Sláva!! Najíždím k závoře, ten malej s papírama otevírá pravé dveře a svižně se vyšvihne na sedadlo spolujezdce s pozdravem "čao"! Závora se vymrští a mužík pokyne rukou s papíry vpřed. O kus dál pokyne k zastaven a ukáže na tachograf: ,,Máš tachograf nastavenej pořád na postel a dáš mi 400Euro!!" 

Chvíli sedím jak opařenej a pak začnu pomalu mluvit: "to ti nedám, mám to takle pořád a ještě nikdy to nikomu nevadilo."(rozumějte, tachograf se dá nastavit do třech "módů" - jízda, odpočinek, spánek, ale při každém z nich případnou jízdu zazanamenáva stejně)

Pižďuch ale trvá na svém : "Někdo z nás je ídijótó a já to nejsem!! 400 Euro!!" Ještě, že mluví "provozní" angličtinou, sem tam doplněnou německým nebo "slovanským" výrazem, takže si docela rozumíme.

Říkám: "tady nejde o to, kdo je ídijótó, tady jde o to, že to ještě nikdy nikomu nevadilo v celý Evropě...i v Německu.

Hmm. Nadechne se on, aby se vzápětí rozkřičel, jako když byl venku: "takže ty jsi ídijótó a já s tebou končim!!!" A plesknul papírama o sedačku, prásknul dveřmi a byl v prachu.

Uff!! To jsem si ulevil. To radši zůstanu stokrát ídijótó, než bych ti přispěl na bordel neb kasíno, říkám si v duchu. Jemu se podařilo pouze otřást do té doby dobrou pozicí Maďarska v mé "hitparádě zemí". A vlastně nepodařilo. To jejich "ídijótó" a "kúrrvá" je nenapodobitelné!

 

články s podobným obsahem v mém blogu pod rubrikou "od volantu"

 

 

 

 

 

 

Autor: Roman Enders | sobota 12.11.2016 18:09 | karma článku: 21,90 | přečteno: 920x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 311x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.