Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zahrajte kuchyňským Božkám!

Inspirací k tomuto hořce - chutnému ohlédnutí mi byl nedávný článek kolegyně Jitky Štanclové, ve kterém se zmínila o vaření na školním lyžařském zájezdu.

Ve článku http://stanclova.blog.idnes.cz/c/497790/i-guma-muze-zvednout-sebevedomi.html?ref=viacbloger se Jitka přiznává k vaření na hromadné akci a tím u mě probouzí téma školních, závodních a veřejných jídelen, které v mém životě sehrály a stále hrají téměř klíčovou roli. Jde hlavně o ženy zde pracující, které nazývám souhrnným označením ,,kuchyňské Božky." Některým to bude možná znít hanlivě, ale já mám prostě všechno pojmenované po svém a navíc pravý opak je pravdou.

Vše začalo vlastně kdysi mým nástupem do základní školy. Škola na žižkovském Jarově byla pro mě z počátku neznámým a silně nepřátelským prostředím. Zvenku budova působila docela normálně, uvnitř to byla typická ,,instituce." Stěny natřené béžovou hlinkou(nebo ,,slonová kost"?, takovéto barvy my, kluci nedovedem rozlišovat:), občas strohý obrázek na zdi, jinak jen zákazy a příkazy Nerudná, přestárlá třídní ,,souška", věčně zamračená ředitelka a sadistický školník, který se tvářil, že chce každého preventivně praštit. Ještě, že to v tom ranním shonu nestíhal. Jako poslední kapku tohoto ,,blaha" si začali dobírat mé příjmení. Že je to prý německy a tehdy byl v obecném povědomí každý Němec fašista

Můj stav byl tehdy na hranici permanentního pláče. To, že nepropukl naplno byl jen výraz směsi hrdosti a strachu neztrapnit se před všemi těmi tvářemi. O zlepšení se postarala až jinými nenáviděná školní jídelna. Vysouvací výdejní okno a za ním korpulentní ženy - kuchařky si jediné všimly nebo chtěly všimnout mého zoufalého výrazu a začaly mě utěšovat, že to bude dobré, že se to určitě zlepší a začaly mi dávat i větší a  snad chutnější porce. Tím jsem získal i jiný pohled na školu a nechodil tam už jako do nuceného tábora. Velké jídelny s typickými, přátelskými kuchařkami se tehdy navždy vryly do mé mysli.

Začátkem devadesátých let, kdy se již stravování ubíralo cestou ,,švédských stolů a amerických bister" a ,,tácíčkových zařízení"  s tácy, výdejním okénkem a stoly s vixlajvantovými ubrusy k mému vzteku valem ubývalo, přišli na jednom pražském rádiu s pořadem ,,písnička s věnováním." Nechte zahrát písničku někomu, koho si vážíte, koho máte rádi, nebo třeba i celému kolektivu, firmě atd. Zavolal jsem tam tehdy, říkali, že mají zrovna najetou píseň ,,Pojď dál a zpívej" od Pavla Bobka, tak komu že jí nechám zahrát: ,,Víte, v reklamě jsou pořád vyzdvihováni nějací manažeři, lidé v kravatách, vše se točí kolem bank, pojišťoven a tak. Já bych chtěl zahrát kuchařkám ve školních a veřejných jídelnách. Ty jsou, myslím daleko potřebnější. Kdysi, když jsem byl malý a bezmocný, povznesly ony mě. Teď, kdy myslím, že jsem tento svět již trochu prokoukl, chci zahrát jim, jako drobný výraz vděku za tehdejší podporu." 

Píseň se rozezněla éterem a po skončení se moderátor zmínil, že ohlasy do rádia byly obrovské. Nečekali to oni ani já. Moderátor dokonce tlumočil díky několika žen za tu píseň a vůbec, že zatím nic takového nezažily.

Ve stejné době se mluvilo o tragédii trajektu Estonia. Plavbu na něm prý dostalo za odměnu také čtyři sta švédských kuchyňských ,,Božek", pro něž to byla tehdy plavba poslední. Proto jsem tehdy tuto událost vnímal daleko hlouběji, než jen jako zprávu v tisku.

V dnešní době ,,tácíčkových jídelen" opět utěšeně přibývá, což činí svět pro mě a doufám nejen pro mě daleko příjemnějším. Není nad to, když vám rajskou ,,do fialova" se šesti běloskvoucími plátky knedlíků podá přes okénko růžolící Božka.

Tento článek je také přáním všem, nejen ,,kuchyňským Božkám" ale všem ženám, neboť většina z nich někdy připravovala jídlo, k dnešnímu svátku všech žen.

Jako malou pozornost posílám onu píseň, jež tehdy zněla na počest i památku všech kuchařek a jejiž originální verzi ,,Lay down beside Me" od Dona Williamse jsem zmiňoval loni při stejné příležitosti. http://enders.blog.idnes.cz/c/450396/nase-mile-a-statecne-zeny.html

Myslím, že píseň vystihuje dobře i téma tohoto zamyšlení.

Tuším, že se zde snese velká kritika závodních a školních jídelen, přijmu ji s tím, že pro mě jsou ,,kuchyňské Božky" navždy pozitivně uloženy v mysli.

 

Autor: Roman Enders | úterý 8.3.2016 14:00 | karma článku: 22,65 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 313x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.