Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 otázek o cestování

Ve škole do nás kdysi ,,hustili" cosi o ,,základních potřebách člověka". Dnes s oblibou tvrdím, že cestování je jednou z těch základních potřeb. Navazuji takto na sérii článků na blogu, započatou Klárou Kutačovou 

a odpovím na otázky dalšího cestovatele, Aleše Gilla 

http://gill.blog.idnes.cz/c/485920/10-otazek-o-cestovani.html?ref=vsimli

Předem předesílám, že nefotím, protože všechno ukládám přece do hlavy a pak o tom vyprávím a fotiči ,,prudí." Co jsem ale na blogu, tak toto přehodnocuji a začíná mě docela mrzet, že nefotím.

Mám zatím projetu Evropu (s výjimkou druhého břehu Istanbulu) tu ale zato důkladně. První cesty jsem uskutečnil ještě za socialismu s cestovkou a dobrodružně laděnými zájezdy se stany. Po listopadu ještě pár zájezdů s dobrodružnými cestovkami mě přesvědčilo, že něco takového si můžu udělat sám. Sehnal jsem starší devítimístnou dodávku a začal shánět podobné nadšence. Dnes uděláme za léto 4-7 podobných akcí v menší partě 6-9 lidí (vyjímečně jedou i 2 auta) na 8-15 dní a to třeba i s koly nebo loděmi a je to podle mě i dalších ta nejlepší dovolená, jaká může být( i když pro mě to ,,dovolená" zas až tak není, neboť celou dobu trnu hrůzou, aby auto dojelo, přesto se hned těším na další) Na těchto akcích vznikají nová přátelství, lásky a dokonce manželství a to jak mezi účastníky samými, tak i mezi nimi a původními obyvateli navštívených krajů. Považuji to za přispění mé maličkosti do tohoto gigantického světa lidských duší a osudů něčím duchaplným a ,,ušlechtilým."

Moje hlavní motto cestování: ,,Cesta je cíl."

A teď už k Alešovým otázkám:

1) Kam už ne? Německo, Rakousko a Švýcarsko pro mě vždy byly země s nepřirozeně nelidskou až sterilní čistotou a pořádkem, které jinak ale neměly žádné další osobité ,,koule" V poslední době tento názor ale přehodnocuji, neboť právě lidé z těchto zemí, zvlášť z Německa mi vždy nejvíc pomohli a vyšli vstříc. Takže taková země, kam už ne, aspoň v Evropě asi není.

2) Směnárna nebo bankomat? Dnes preferuji hlavně platební kartu. V Evropě, kromě Holandska, funguje bezpečně všude. Jinak bankomat. Je to pohodlnější a víc ,,po ruce."

3)Preferovaný způsob dopravy? Příhoda ze stopu ap. Nejradši mám dopravu lodí i přes to, že sám jezdím autem. V Albánii jsme chtěli využít trajekt přes jezero Komani. Byl mimo provoz. Místní převozník Mario Molla nám nabídl alternativu: výlet po jezeru lodí svého otce, který přišel v občanské válce o ruku a bárku tedy obsluhuje jeho syn, Mario. Sympatický, asi dvacetiletý kluk nás provezl po jezeře na lodi, jež vypadala, že se musí každou chvíli rozpadnout, avšak s narvanou lednicí piva, muzikou a ,,bimini"(clonou proti slunci ze špinavého, potrhaného povlečení) a také nezbytnou pauzou na koupání v prostřed cesty, jež musela být, kvůli vylití stoupající vody v lodi. Přesto se jednalo o nezapomenutelný zážitek a vyprávění Maria a jsme rádi, že trajekt nejel.

4) Potkal jsi zajímavého člověka, na kterého si často vzpomeneš? Určitě. K nim patří již výše zmíněný Mario, jež touží po lepší lodi a předvedení své krásné země, kde už doufá, že válka nikdy nebude, turistům. Dále třeba Ole Henrik, kluk z norského Kvamu, kam jezdíme pravidelně poblíž na naše ,,kultovní místo" u řeky Lagen. Když přijel před třemi roky poprvé, nejdřív sjeli s kamarádem kus Lagenu na nafukovací kanoi, pak se vrátil a řekl, že o mě dávno ví,že tam jezdím už nejmíň 10 let. Až tehdy se osmělil, přines flašku jejich domácího ,,jordbaersnapsu", jahodovice, jež se moc nedá pít, pak si brnknul na naší kytaru skvělé ,,Sweet home Alabama" a řekl, že to místo, na kterém tak rádi táboříme, patří nějaké staré paní, která nikoho nemá a možná by nám ho ráda předala.

5) Východ nebo západ, kterým směrem se ti cestuje líp? Jednoznačně sever!

6) Nějaké extrémní přespání? Škarpa, širák v dešti, pod nulou? Tyto způsoby jsou pro mě při našem způsobu cestování většinou naopak zcela běžné. Za nezvyklé tedy pokládám spíš přespání v hotelu, jež podstupuju někdy při cestách s kamionem s divadlem, filmaři apod. a mám od nich zařízený hotel. Jako onehdy ve Varšavě, kde se po vyzvednutí klíče(karty) od pokoje na recepci ke mě okamžitě přitočil livrejovaný liftboy a já před ním zdrhal se svými igelitkami s lovečákem a májkou po požárním schodišti:)

7) Je nějaký národ, se kterým sis vyloženě notoval(a) nebo naopak nesedl(a)? Hodně dobře jsem se vždy cítil v Anglii. Jejich zdvižené palce, OK a pozitivismus mě vždy dělaly dobře. Naopak Polsko mám nejradši rychle za sebou, čiší odtamtud taková důležitost, chtějí nás furt mistrovat, že neumíme polsky, že jsme se nebránili Hitlerovi ap.

 

8) Řešíš plán, trasu, ubytování, přejezdy, přelety dopředu nebo to necháváš až na náhodu na místě? Jak již jsem nadnesl výše: ,,Cesta je cíl!" Jenže lidi vyžadují plán i když jde o spíše dobrodružnou cestu. Zevrubný plán tedy vždy mám, ten se ale v průběhu cesty samozřejmě upravuje podle počasí, nálady a stavu party.

9) Problémy s dovolenou v práci? Riskuješ, kupuješ letenky bez předchozího schválení termínu dovolené? Sám se vlastně podílím na prožití dovolené jiných a sám to jako dovolenou nepovažuji. Zvolil jsem si cestu podle hesla: ,,Lepší nebezpečná svoboda, než bezpečí otroctví."

10) Kam příště? Proč proboha zrovna tam? Určitě múj téměř druhý domov - Norsko. Tam ať přijedeš kamkoliv, nikdy neuděláš chybu. Celé Norsko je krásné. Jinak bych se chtěl konečně hnout i mimo Evropu. Jsem v jednání s podobnými nadšenci, co dělají pro změnu Afriku. Afrika je můj sen od dětství. Nevím proč, ale je to tak. Takže projet Afriku po stopách Hanzelky a Zikmunda od severu na jih, či naopak, podle toho, kde budou mít zrovna auto.

A teď tedy moje otázky, najde-li se další nadšenec z řad blogerů a podělí se o zajímavé názory k cestování:

1) Myslíš si, že cestování upevňuje národní hrdost?

2)Cestuješ(putuješ) radši sám(a), či v partě?

3) Spoléháš se radši na vlastní jídlo a vaření nebo radši ochutnáš místní?

4) Cestuješ radši s elektronickými technologiemi nebo se spoléháš na klasickou mapu?

5) Posloucháš i v cizině zprávy nebo jseš radši o dovolené a na cestách v sladkém nevědomí?

6) Láká tě v cizině zažít ,,pařbu" na tamější způsob?

7) Potkáš rád(a) na cestách Čechy nebo radši ne?

8) Lákalo by tě zkusit pracovat(vydělat si) na cestách, či pouze výlet?

9) Lákalo by tě prožít milostné dobrodružství na cestách?

10) Zkusil(a) bys pobyt v místní rodině, či radši hotel, kemp...?

 

 

 

Autor: Roman Enders | středa 2.12.2015 15:16 | karma článku: 9,48 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 314x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 510x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 573x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.