Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bessinka aneb život se štěnětem (3.)

Moderní milovníky zvířat a chovatele drobného (i většího) zvířectva předem upozorňuji, aby zvážili četbu. Nerad bych měl na svědomí jejich duševní újmu. (3. pokračování)

V prvé řadě bylo třeba zjistit, co ten malý zmetek vlastně baští. Již povyrostl na celé půlkilo a dvacet čísel délky. Misky s vodou a mlékem s namočenými piškotami se přece donekonečna opakovat nemohly. Byly na mě v kuchyni určitě nastraženy. Spolehlivě jsem je rozkopl při každé její návštěvě. Byla to jediná katastrofa, za kterou chudák Bessinka opravdu nemohla i když se na ní zezačátku snadno sváděla.

Jednou k večeru jsem přišel domů a na můj dotaz ,,co je k jídlu" mi bylo řečeno, ať si něco namažu. V kuchyni najednou misky hned čtyři a pěkně u zdi, abych do nich nešlápl. Na jedné misce se smál páreček, na druhé šunčička, na další kuřátko a na poslední bloček uzené makrely. Vše absolutně netknuté. ,,Tak to teda ne!!", vyjádřil jsem pohrdání takovýmto plýtváním tehdy úzkoprofilovými lahůdkami pro nevděčného zmetka a všechny misky vyluxoval do mrtě.

,,Dyť ten malej hajzl vůbec nic nežere! Snad jedině čokoládu a libový hovězí!!" Sdělila máma obavu nad krachem chatrného rodinného rozpočtu. Zajímavé přitom bylo, že jinak z Bessinky padaly matičky z Merkura, různé žmolky hadrů a hovínka, troušená nenápadně po bytě, hrála všemi barvami.

Nakonec po dlouhodobém výzkumu, kdy jsem si díky miláčkovi užíval hodů jako nikdy před tím, se zjistilo, že žere opravdu jen čokoládu a libové hovězí. Naštěstí gramáž, potřebná k nasycení tohoto strávníka nehrozila zruinováním rodinného rozpočtu. A to ještě tyto luxusní potraviny Bessinka přijímala s mondénní důstojností: olízla se a pak jemně tahala kousky z dlaně neb misky. Ne jako normální pes, jež by udělal raf - blaf a sežral to i s rukou.

Díky této vlastnosti máma vystupňovala svou lásku k Bessince do pro mě už zcela nepochopitelných rozměrů a začala jí říkat ,,pincezna." Brzy se začalo projevovat, kdo vlastně zaujíma pozici ,,pána" této domácnosti. A já jsem se mlčky bavil a trpěl(za každé bavení, jež vyšlo na povrch i za to nebohé zvíře, jež bylo navíc tak blízko mému soukromí)

Bessinka se do role ,,pána" vžila velice rychle a začala nekompromisně trestat každou chvíli, kdy jí nebyla věnována pozornost. Zvykla si zhruba na pravidelnou dobu ve všední den dopoledne, kdy byla sama doma, ale jakoukoli dobu nad tento rámec okamžitě trestala. Deset minut o samotě večer nebo o víkendu - mínus tapeta kolem dveří, kobereček v předsíni, botaska, ponožka, slipy atd...

Bessinka zase malinko zestárla a povyrostla.....

V té době jsme si brali brigádu domů. Kompletování plastových nosičů na běžky. Třicet kartonových krabic velikosti větší mikrovlnky, srovnaných v předsíni až do stropu, odhadem dva metráky zboží. Jednou v sobotu jsme si dovolili jet na nějaké trhy a Bessinku nechali tři hodiny doma. Po návratu jsme se nemohli dostat do bytu. Dveře byly zavaleny nosiči na běžky. Po vniknutí do bytu ještě větší silou nás omyly mrákoty: nosiče rovnoměrně roztahané po celém bytě, zaprášené žmolkami z rozcupovaných krabic. Uprostřed toho černý zmetek, zvící púldruhého kila s hlavou mírně na stranu a svýrazem: ,,no podívejte, co se stalo, že jste tu nebyli!" Proti vám ale strašný obr, neboť vy máte teď velikost krabičky od sirek a jste úplně odzbrojeni....

Pomalu(rychle)se blížily Vánoce.

Jednou v sobotu ráno máma přinesla igelitku čokoládových figurek na stromeček a zavěsila jí na kliku u dveří do obýváku, aby na ně nemohla Bessinka. Ta chvíli kroužila pod taškou, pak začala vyskakovat, ale marně. Taška byla vysoko. Až při jednom skoku se jí povedlo zakousnout se do spodního cípu tašky. Chvíli se na ni houpala, pak se cíp utrhl a Bessinka dopadla s žuchnutím na zem. Před ní okamžitě narostla pravidelná homole z vysypaných figurek. Bessinka si před ní lehla na břicho a všechny figurky sežrala, labužnicky se olizujíc, jen zbytky třpytivých obalů ji ulpěly na čumáku. Já měl k tomuto divadlu místo k ležení ve své posteli v malém pokojíku.

,,Neřikej ty kreténe, žes nic neviděl!!" hodnotila máma moje ujišťování, že jsem spal. A k Bessince: ,,vidíš ty zmetku, teď ti bude špatně a konečně si budeš pamatovat, že to nemáš žrát!!"

Nepamatovala.

Bessince bylo tři dny špatně. Jenom ležela a nic nepodlehlo zkáze, po čemž se nám skoro začalo stýskat. Čtvrtý den jí otrnulo a hned sežrala Studentskou pečeť, jež nechala máma klidně ležet na stole v obýváku. (pokračování)

Autor: Roman Enders | čtvrtek 24.9.2015 11:22 | karma článku: 10,67 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 313x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.