Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Služba rázem apokalypsou

Vše začíná zdánlivě stejně, jako každý den. Do typické ranní atmosféry instalatérské provozovny na pražské Pankráci se ozve hlas šéfa z místnosti příjmu zakázek: ,,klucí, mám tu jednu rychlou čističku!"

Parta ostřílených, bodrých chlapíků, debatujících po ránu v malé šatně v oparu cigaretového dýmu a kávovém opojení a já. Já, který se vždy zajímal o zvířata a zeměpis, jsem se mezi ně dostal nikoliv omylem, ale drsnou nutností. ,,Zeměpisem se neuživíš, musíš se hlavně něčím vyučit!" Slýchával jsem často z ,,Rady starších." Po poměrně složitém, psychologicky náročném procesu vyučení jsem se ocitl zde. A začíná se mi to i líbit.

Čištění odpadního potrubí. Jedna z nejoblíbenějších činností při instalatérské údržbě bytového fondu. Byť je řazena mezi tzv. ,,špinavé práce" (s příplatkem), bývá brzo hotova a dobře odměněna v souladu s její důležitostí pro zajištění funkce odtoku odpadní vody a splašků.

Hlavním a prakticky téměř jediným nástrojem pro tuto práci je dlouhá ocelová pružná spirála, opatřená na jednom konci klikou s dřevěnou otočnou rukojetí, či pouze ohnutou trubkou do tvaru kliky. Tato spirála, přezdívaná údržbáři ,,péro", bývá dlouhá od pěti do zhruba pětadvaceti metrů. Při ucpání odpadního potrubí se zvolí vhodný vstup pro zasunutí spirály, nejčastěji po sejmutí sifonu od umyvadla nebo dřezu. Jeden z montérů zde zasune spirálu do potrubí a druhý jde s klikou na druhém konci tak daleko, až je péro komplet napnuté, aby se na něm netvořily smyčky. Ten s klikou začne otáčet, druhý usměrňuje spirálu do potrubí.

Tak to bylo i po oné ranní výzvě vedoucího. Dva kolegové, kteří na ni nejrychleji zareagovali, vyrazili s vidinou rychlé práce a výdělku. ,,Šoupneme tam péro, hrc, prc - a je to hotový! A v deset už jsme u Zajíčků!" Znáte to. Navíc je to práce vestoje, maximálně v předklonu, zatímco většina prací při instalatérské údržbě probíhá v kleče, sedě či dokonce v leže.Tuto výsadu, lehnout si k práci, zde mají ale paradoxně hlavně nováčci a ,,bažanti", jako já.

Dobře napnutá a roztočená spirála dobře prostupuje potrubím, tvaruje se podle jeho záhybů a ve svislém potrubí pak rotací a vibracemi strhává všechen ten nános usazeniny dolů přes redukční patkové koleno do širšího ležatého potrubí, kterým už vše odplyne do uliční stoky. Je v tom ona samozřejmá, přímočará jednoduchost, kterou chlapi tolik milují.

Naši dva ranní šťastlivci, říkejme jim třeba Karel a Petr, se po čase vrátí a jejich výraz nemá pranic z dřívější radosti. Po nějaké době byli již sdílnější, tak jsme dychtivě poslouchali:

I zde konec péra zmizel v potrubí pod dřezem a asi po metru se zaseknul. Asi ostrý ohyb. ,,Tak Karle, zatoč!" Karel chutě zatočil a spirála, rachotící v potrubí po metru tvrdě narazila a nechtělo se jí dál. ,,Toč pořádně, je tam vostrý koleno!" Pobízel Petr Karla a několikrát péro povytáhl a znova pustil do roury. Pak se spirála rozběhla a začala rychle mizet v odpadu. Karel s roztočenou klikou rychle postupoval bytem k Petrovi. Na tvářích obou hrdinů zavládl onen typický spokojený úsměv, který překládáme: ,,blíž k pivu a hospodě."

Pak už Petr poodstoupil, neboť Karel byl s klikou již u vstupu do potrubí, ale točil dál, aby spirála potrubí řádně pročistila. Petr mezitím ještě pomáhal proplachováním z ostatních zdrojů v bytě, které ústí do stejné stoupačky.

Vtom klika v Karlových rukou začala ,,tuhnout" a tíž se točila. Radost z tváře se rychle vytrácela: ,,ty vole, nám se to zauzlovalo dole v ležačce! Nekecej! Zkus to povytáhnout! To taky nejde! Ukaž, dej to sem!! No fakt že jó vole, no to je prúser!!" Radost byla rázem tatam. Pérem už nešlo ani točit, ani ho vytáhnout. K tomu všemu ještě frenetický zvonek u vstupních bytových dveří utnul předchozí kuráž definitivně.

Následující scéna za dveřmi bohužel také patřila neodmyslitelně k této práci. Byla dokonce jejím velkým strašákem, který se teď právě vyplnil.

Rozlícená starší žena, která se vysokým pištivým hlasem, přecházejícím v hysterický pláč snažila sdělit, že jí právě postihla největší pohroma jejího života, byla sousedka opravovaného bytu, vracející se z nákupu.

,,Ježišimarjááá, poďte se podívat, co se u mě staloo!! Vy tam vedle něco dělátééé, vy tam čistíte komínýýý nebo cóó! To je strašnýýýý, co já teď budůůů dělat!!!" A táhla nekompromisně nebohé montéry k sobě do ložnice, což je rozložilo již úplně.

Stále to ale nemělo být nic proti pohledu, jež se jim hned naskytl.

Ženina ložnice nyní připomínala něco jako chemickou zkušebnu po teroristickém útoku. Všemu tomu neidentifikovatelnému chaosu a směsi pachů dominoval velký kuželovitý modul, směřující svým užším koncem do díry ve zdi u podlahy.

Sousedka i montéři byli při pohledu na tuto neobvyklou scénu na pokraji infarktu. Rozdíl byl jen v tom, že oni věděli přesně, jak k tomu došlo, zatímco ona to stále přisuzovala dílu ďáblovu.

Příčina však byla také zcela jasná, jednoduchá, jak už to u těch chlapských věcí bývá.

Odpadní potrubí v bytě, vedoucí k litinové stoupačce bývalo ve starších domech ještě olověné s ostrými, letovanými ohyby. Spirála se zakousla do stěny potrubí, tou pronikla, pak se prošťourala zdí a zatímco montéři v upřímné víře mysleli, že vykonává svoji záslužnou práci v potrubí, ona se lačně rozběhla po sousedčině ložnici k jejímu dobytí.

Nejdřív patrně navštívila noční stolek, shodila lampičku a knížky, léky a fotografie příbuzných v rámečcích rozmetala po místnosti. Pak si smlsla na šatech, pověšených na ramínkách na dveřích skříně. V rohu místnosti nemohla nechat bez povšimnutí toaletu s velkým zrcadlem. jež roztříštila spolu s množstvím lahviček a flakónů s různými vůněmi, jejichž směs naplnila celý byt, též rozmetala, kde se dalo. Bělostné záclony slízla jako nadýchanou šlehačku na dortu. Svoje řádění doprovázela černými šmouhami ze špíny z potrubí na zdech i podlaze.

Nakonec upoutala pozornost spirály sousedčina vysoko nastlaná, bělostná duchna. Nejdřív se do ni chutě zavrtala, pak ji začala stahovat mocnými smyčkami do trychtýřovitě se zužujícího útvaru směrem k díře ve zdi, kterou předtím prokousala. Nakonec se ve své nenažranosti duchnou udusila, že nešla tam ani zpět.

Bylo bezvýznamné pankrácké dopoledne.

Pro lidstvo a společnost událost zcela bezvýznamná.

Pro člověka apokalypsa na rozhraní života a smrti.

Pro další dva konec malého, zato lákavého plánu.

U Zajíčků právě otevřeli.

 

Články k podobnému tématu v mém blogu v rubrice ,,Sikovky, koudel a indulona."

Autor: Roman Enders | čtvrtek 26.3.2015 20:06 | karma článku: 16,90 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 617x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 311x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 571x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.