Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Králičí "posvícení"

Cesta k prababičce do Divišova u Vlašimi byla za mého dětství vždy velkou událostí. Konala se zhruba dvakrát do roka a moji prarodiče z pražského Žižkova se na ni připravovali týden dopředu. Vždyť to bylo poctivých šedesát kilometrů...

Též pro strýčka to znamenalo několik dnů zvýšené pohotovosti. Musel na svém voze Škoda 440 Spartak provést prakticky amatérskou technickou prohlídku. Pro něho to ale neznamenalo nic vyjímečného. Dělal to ostatně před každou jízdou v pátek na chatu a pak pokračoval celý víkend až do nedělního odjezdu.

Pro mě to znamenalo samozřejmě čas velké radosti. Cesta! Dobrodružství! To bylo částečně zkaleno nutností navléct mě do ,,nejlepšího oblečení." Tesilové kalhoty a košile, která nesnesitelně štípala. Aby si prababička neřekla, že ten kluk chodí jak trhan, že jo. Vidina cesty toto ale vždy spolehlivě přebila.

Cesta začala v sobotu v šest ráno a proběhla víceméně standartně. Asi třikrát se musela dolít voda do chladiče a dvakrát musel strýc hodit před auto deku a zanořit se pod vůz cosi poštelovat. Do toho semtam čůrání a cigáro strýce a dědy, takže za tři hoďky jsme těch šedesát km v pohodě zvládli...

Po příjezdu do dvora statku a přivítání všichni zalezli do ,,seknice." Zde, při čaji, kafi a buchtě následovala výměna ,,co je nového" a údiv prababičky ,,tys zase vyrost!" a poté se začala do seknice plíživě vkrádat tetka nuda. Tedy pro mě. Ostatní se ,,cojenovým" dobře bavili. To jsem nemohl tak nechat a ,,nepozorovaně" se vytratil na dvůr, doprovázen hrozbou babičky: ,,jestli se zmažeš, tak uvidíš!" To přece na dvoře, plným slepic, hnoje a zemědělskýho harampádí ani nejde, babi.....Jsem si radši jenom myslel.

Na obytný dům navazovala stodola se šikmou střechou, která končila metr nad zemí přístřeškem na kotce pro králíky. Tato srandovní zvířata samozřejmě neunikla mé pozornosti. Abych na ně lépe viděl, vyndal jsem si je z kotců nahoru na přístřešek. Snažil jsem si zapamatovat, kde jaký byl, abych je potom mohl zase roztřídit zpátky. Jeden z králíků, opojen náhlou svobodou, vyběhl přímo po šikmé střeše stodoly až na hřeben střechy stavení a tam se producíroval jak holub v říji. Byla to velká legrace, ale zároveň strach, aby si toho nikdo nevšiml. Zvláště babička představovala potencionálně velkou hrozbu.

Uklidil jsem rychle zbylá zvířata do kotců a vrátil se do seknice, jakože nic. ,,Co to, že ses tak rychle vrátil? Tys něco proved!!!?", zazářila ihned babička svým detektivním vhledem. ,,A neni mu třeba zima? Jóó , je mi zima!" Vyfasoval jsem okamžitě dva svetry a potil se jak obnažená odpadní roura od WC, ale situace byla zachráněna. Nezvyklého tvora hned vedle komína si při loučení před odjezdem naštěstí nikdo nevšiml.

Spokojeně jsme odjeli kolem třetí odpoledne, abychom to ještě za světla stihli domů. Navíc ozdobeni platem vajec a husou v pekáči na desce za zadním sklem jsme lehce po šesté večer byli na Žižkově jak na koni.

Po půlroce se akce úspěšně opakovala. Již po příjezdu do dvora bylo zřejmo, čím městečko poslední půlrok žilo. Prababička se ještě cestou do seknice dala do vyprávění: ..Asi dva dni potom, co jste minule odjeli jsem šla vylít kýbl od nádobí(neboť prababičky nechodí přece ven jen tak) a jak se koukám, jak je, tak vidim něco na střeše, tak si říkám, že zase sousedovi ulít holub, ale je to ňáký divný, tak si du pro brejle a Kristepáne!!!! von je to králík!! No jak se tam moh dostat!! A jak tak křičim zděšenim,přiběhla pani Růžičková a pani Drozdová a taky soused Vašek a všichni lomili rukama a divili se, jak se tam dostal králík. Vašek říkal, že by mohl bejt i jeho, on má králikárnu pod tou střechou na druhý straně taky, ale přece to furt kontroluje.... Pak řikal že dojde pro kluky do hasičárny a oni přijedou s Renčou."

Těmi kluky byli myšleni místní dobrovolní hasiči. To byl, je a asi dlouho bude nejoblíbenější ,,sport" v každé české vesnici a menším městě.

Zakrátko nato vjížděla už do dvora majestátní Praga RN s výsuvným žebříkem, zvaná ,,Renča", chlouba zdejších hasičů, jež pobíhali v plné zbroji kolem. Záchranná akce odchycení ,,holuba s ušima" ze střechy se navýsost zdařila k náležité spokojenosti a hrdosti hlavně hasičů.

Pro nebohého králíka však akce tak šťastně neskončila. Protože se vlastně nezjistilo, komu opravdu patří, byl věnován do hospody, kde byl upraven na smetaně pro hlavní aktéry záchranné akce. Postupně se začali přidávat další obyvatelé a nosili do hospody další králíky a jiné produkty živočišné a ti šetrnější i rostlinné výroby a nečekané ,,posvícení" takto spontánně pokračovalo až do dalšího víkendu.

Jak to vypadá, tak talent pobavit lidi jsem vykazoval už od útlého dětství...

 

PS: Jak to s králíkem bylo doopravdy se nakonec nikdo nikdy nedozvěděl, takže to vím jen já... a teď Vy.

 

Autor: Roman Enders | čtvrtek 22.1.2015 15:40 | karma článku: 13,03 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 617x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 311x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 571x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.