Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výměnný obchod nebo život pod sítí?

Z toho mála, co si ještě pamatuji ze základní školy rád vzpomenu na dějepis. Při něm jsme, myslím probírali cosi o ,,výměnném obchodě." Tato myšlenka mi při dnešní složité marketingové hysterii často víří hlavou.

Jaké to muselo být fajn a jednoduché, když lidé začali pěstovat plodiny, chovat zvířata a hlavně vytvářet předměty denní potřeby i ty pro zábavu a ozdobu. Kdo něco uměl, vyrobil to a směnil za něco jiného, co také potřeboval.

Špatně na tom byli v té době asi ti, kteří nic neuměli. To je donutilo přemýšlet. Přemýšleli tak dlouho, až vymysleli peníze a následně lichvu. Potom banky, pojišťovny, vlády států, parlamenty a nadnárodní korporace.

Tyto instituce, jejichž existenci považujeme dnes za zcela normální, či dokonce nezbytnou pak pokryly Zemi s běžnými, tvořícími lidmi jakousi jemnou síťkou finanční skepse. Občas někdo tuto síťku více čí méně vyboulí, pokud jí rovnou neprořízne hranou zákona, je dříve či později ,,zadušen" zpět do normálu.

Touto zeširoka zabranou myšlenkou se vracím do doby, kdy jsem jako čerstvě vyučený v oboru vodoinstalatér nastoupil do jedné z provozoven našeho podniku na pražské Pankráci.

V těch dobách se příchod instalatéra do bytu rovnal velkému svátku. Rozvíjel se před ním pomyslný červený běhoun, jež byl lemován ruskou vodkou, tvrdými spartami a svíčkovou.

Takovéto opravy tehdy objednávaly především ženy od čtyřiceti let výše. Ty jsem ve svých osmnácti překřtil souhrnným poetickým termínem ,,babičky." Tyto babičky měly od podání objednávky zpravidla měsíc až půl roku na to, aby výše zmíněné produkty sehnaly. Nic ,,sprostějšího" by si vůbec takovému ,,Bohu do domu" nedovolily nabídnout.

Moji noví kolegové byli ostřílení bodří kumpáni, pro něž konzumace těchto pokladů byla hračkou a ještě se nedostávalo. U mě byla situace zcela odlišná, neboť ty produkty neodpovídaly mému tehdejšímu apetitu.

Zezačátku jsem je s díky odmítal, což nešlo: ,,Sháněla jsem to pro vás dva měsíce, tak si to koukejte vzít!" Pak jsem je s díky přijímal a vršil do své skříňky a posléze ponku. Bylo mi tehdy žinantní požádat, zda by místo tohoto nemohla být ,,obyčejná" šunka, párky, zavináče nebo třeba pomeranče.

Pravda, něco se vypilo s kolegy při oslavě svátku neb narozenin a při mém tehdejším kouření jedna až čtyři cigarety denně toho stále zbývalo habaděj.

Pak přišel zčistajasna nápad(kupodivu můj) jenž nakonec otočil kolem dějin naši provozovny i, dá se říct, celého podniku.

Vzal jsem půllitrovku vodky a dvoje tvrdé Sparty a šel do ,,kvelbu"*, kam jsme chodili pro svačinu. Prodavačky jsem se plaše zeptal, zda by toto nevyměnila za půl kila šunky a kilo pomerančů. ,,Cože!!!" Odlétl jsem leknutím z vykulených očí prodavačky skoro do výlohy. ,,No to jó, určitě, dejte to sem! Aspoň budu mít něco pro manžela, ten furt votravuje......"

A tak jsem seděl na dílně u cihly šunky a ošatky pomerančů, ukrajoval centimetrové ,,plátečky" a rovnou je ,,vdechoval" bez chleba. Vtom přišli dva z kolegů, vytřeštěně na to hledíce: ,,Kdes to vzal!!? Ale, vyměnil jsem to za vodku a Sparty. No, to snad neni pravda!!! Hoďte na něj sítě!!! Je to blázen!! Místo toho, aby to s náma vychlastal a vyhulil, tak to vymění za kus........!!"

Pochopil jsem, že jsem asi hodně vybočil z normálu. Jak ale říkám, kolegové byli přece jen bodří chlapíci a tak vše bylo po čase přijato vesměs s humorem. Od té doby jsem si užíval plnými doušky tohoto ,,barteru" až se skřiňky vyprázdnily, neboť už i babičky se pomalu přizpůsobily a začaly mě připravovat rovnou párky, šunkofleky, rizoto, rybí filé nebo buřtguláš a místo kafe ,,šumnou" zelenou amáru.

A tak zatímco kolegové si zvyšovali třídy a postavení v hierarchii socialistického podniku, já jsem se stal díky výše popsanému jeho jakousi ,,živou legendou" až do jeho zániku v roce 2003. Také díky svému specifickému slovníku, jimž jsem postupně přetvořil ten jejich, poněkud jednoduchý a obhroublý.

Dnes jsme všichni svázáni různými sítěmi a řetězci. Nedávno kamarád prodal dům v Praze a i s celou rodinou a firmou(prodejnou) jsem ho stěhoval na statek, který koupil v Jižních Čechách. Bude pěstovat vlastní ovoce a zeleninu a žít na venkově. I on se cítil ve městě už nějak ,,přidušený."

Važme si každého svého nápadu a iniciativy, kterou se nám podaří rozvlnit svazující sítě.

 

*) ,,Kvelb" je název dnes již soukromé provozovny, jež byla kdysi součástí sítě provozoven našeho dnes již zaniklého družstva. Název vznikl také na můj popud.

Význam slova ,,kvelb"- klenutá místnost, obchod v podloubí, krám.

Autor: Roman Enders | čtvrtek 16.10.2014 17:17 | karma článku: 10,14 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

Dvě loutkové postavičky kultovního animovaného seriálu trefně vystihují náš charakteristický národní rys - opravit si všechno v domácnosti svépomocí a to i za cenu činnosti na hraně zdraví, či dokonce života.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Highway to Hell

Jasně, AC/DC! jistě tuší tak 85% z vás, možná i výjev z fiction-fantasy výtvoru. Vězte, že v tomto konkrétním případě jste úplně vedle i když zas tak úplně......?

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98 | Přečteno: 313x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

Vím, připomínat restaurační stravování v době svátečního, vesměs domácího hodokvasu je trochu za hranou, leč k tématu.

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Just in time aneb bílé Vánoce na dálnici

Nejoblíbenější slogan přepravních společností měl nejspíš na svědomí "noční party jam" na naší "mother of the road" - D1

24.12.2023 v 9:56 | Karma: 40,21 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Osobní

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

Říkají ve Švédsku. Přísloví, hodně podobné našemu, též s vlakovou tématikou, odkazuje ale na zcela odlišnou životní filosofii.

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 174
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 716x
Žít a nechat žít.